Korzystne metody wpierania odporności

0
Korzystne metody wpierania odporności

Nasza odporność jest niesamowitym mechanizmem – związana jest z milionami cząstek: immunoglobulin, chemokin, interleukin, adhezyn oraz całą gamą komórek, które w specyficzny sposób bronią naszego organizmu. Warto wiedzieć, że proste składniki jak choćby sok z czarnego bzu wspiera skutecznie odporność!

Jak działa nasz układ odpornościowy?

Przede wszystkim, trzeba wskazać na kilka pojęć związanych z pracą naszego układu immunologicznego. Mamy odporność specyficzną – a więc ukierunkowaną przeciwko konkretnym patogenom i czynnikom szkodliwym oraz odporność niespecyficzną – działającą ogólnie przeciwko wszystkim obcym cząstkom. Wśród tych mechanizmów wyróżnić możemy odporność komórkową, związaną z działaniem specyficznych komórek odpornościowych, jak limfocyty, bazofile, eozynofile oraz z odpornością humoralną – związaną z produkcją przeciwciał przeciwko czynnikom szkodliwym. Regulacja układu odpornościowego jest wysoce zaawansowana i odbywa się praktycznie przez całe życie – szkolenie limfocytów T trwa do mniej więcej nastoletniego roku życia, inne mechanizmy stale ulegają kształtowaniu na przestrzeni całego życia. Odporność jest wspierana przez składniki dietetyczne – witaminę B12, B3, kwas foliowy oraz między innymi witaminę C, którą w dużych ilościach zawiera sok z czarnego bzu.

Dlaczego odczuwamy objawy infekcji?

Przyczyną tego stanu rzeczy jest stan zapalny, który stanowi odpowiedź nieswoistą naszego układu odpornościowego. Ekspozycja na czynnik zakaźny uruchamia produkcję chemokin, interleukin oraz tworzenie produktów kwasu arachidonowego – prostaglandyn oraz leukotrienów oraz bradykininy. Związki te odpowiadają za obrzęk, wzrost temperatury oraz uczucie rozbicia. Nasilony stan zapalny ma na celu powstrzymywanie rozwoju patogenów i ułatwienie pracy komórkom układu odpornościowego. Niestety, ale dlatego właśnie odczuwamy dyskomfort i czujemy się zwyczajnie chorzy. Stan zapalny ułatwia przenikanie komórek odpornościowych do miejsc, gdzie występują patogeny za sprawą rozszerzenia naczyń i zwiększenia przepływu krwi w danych miejscach – to daje np. zaczerwienienie gardła oraz obrzęk śluzówek nosa.

Jak sok z czarnego bzu wpływa na odporność?

Bogaty w witaminę C sok z czarnego bzu reguluje aktywność układu odpornościowego, ograniczając szok tlenowy i niekorzystne strony stanu zapalnego. Przez to nasza odporność jest wspierana, a sam stan zapalny tak bardzo nie degraduje naszego samopoczucia. Witamina C zwiększa pobudliwość układu odpornościowego, co pozwala skuteczniej zwalczać infekcje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz komenatrz
Imię