Dlaczego warto jeść pieczarki?

pieczarki

Pieczarki to bardzo popularne grzyby, które urozmaicają i dodają walorów smakowych wielu przepisom kulinarnym. Są pyszne, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że także bardzo wartościowe pod względem zawartości witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać w kuchni i poznaj przepis na cudowny krem z pieczarek.

Jakie właściwości i wartości odżywcze mają pieczarki?

Pieczarki prawie w 95 procentach składają się z wody, która stanowi podstawę funkcjonowania każdej komórki i tkanki w ludzkim organizmie. Dostarczają one też błonnik w postaci betaglukanów, które przyczyniają się do obniżania poziomu złego cholesterolu. Co więcej, te wspaniałe grzyby wpływają też na stabilizację glukozy. Nie brakuje w nich też witamin z grupy B. Warto podkreślić, że stanowią one ich dużo lepsze źródło niż większość warzyw. W pieczarkach znajdziesz przede wszystkim ryboflawinę, czyli witaminę B2, niacynę (B3), a także kwas pantotenowy, a więc witaminę B5. Pieczarki dostarczają też do organizmu kwas foliowy i niezwykle cenną witaminę B12. Na tym jednak się nie kończy, gdyż te dary natury mają też spore ilości witaminy C oraz D. Stanowią one też bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak katechiny, kwas galusowy, kawowy, i rutyna. Podejmują skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, a tym samym przedłużają młodość i chronią przed uszkodzeniem komórek. W pieczarkach znajdują się też lektyny, które mają przede wszystkim działanie antynowotworowe. Warto także wspomnieć o innej ważnej substancji. Ergosterol znajdujący się w tych grzybach hamuje rozwój raka piersi. Jak widać, po pieczarki warto sięgać i włączyć je do swojego menu.

Jak zrobić zupę krem z pieczarek w thermomiksie?

Pieczarki można wykorzystać do wielu przepisów kulinarnych. Jednakże najpopularniejszym, a przy tym niezwykle pysznym daniem jest z pewnością krem z pieczarek. Thermomix z pewnością się do tego przyda. Pozwoli uzyskać wyjątkową konsystencję i niebywały smak. Taka zupa zachwyci każdego konesera sztuki kulinarnej. Przepis jest szybki i bardzo prosty. Do przygotowania zupy potrzeba około 200 gramów pieczarek, 700 gramów wody, 200 gramów mleka, łyżeczkę bulionu warzywnego, 50 gramów mąki pszennej, szczyptę soli, odrobinę śmietany i garstkę natki pietruszki. Do miksującego naczynia należy włożyć umyte grzyby i rozdrobnić je. Następnie dolej wodę, mleko, bulion, mąkę i sól. Tak przygotowane składniki gotuj przez dziesięć minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Po odczekaniu określonego czasu do zupy dodaj śmietanę i natkę pietruszki. Gotuj jeszcze przez 2 minuty w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Teraz został tylko jeden krok. Musisz zmiksować składniki na puszysty krem i gotowe. Zupę krem z pieczarek możesz teraz nalać do miseczek i posypać pozostałą pietruszką oraz serkiem pleśniowy. Możesz też ozdobić zupę plasterkami grzybów podsmażonych na masełku.

Krem z pieczarek sprawi, że Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne. Co więcej, dostarczysz tym sposobem do organizmu wiele cennych witamin i innych składników. Polecamy gorąco i życzymy smacznego!