Czym tak naprawdę jest gluten?

Co to jest gluten?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na sposób odżywiania, na szczęście na półkach sklepowych często widzimy jedzenie bezglutenowe. W trosce o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę chcemy wykluczyć gluten z naszej diety. Gluten jest substancją, którą znamy od tysięcy lat. Część osób ze względu na nietolerancję glutenu, są zmuszone całkowicie wykluczać go ze swojej diety. Jednak coraz częściej słyszymy o tym, że osoby nieposiadające tej przypadłości świadomie zaczynają z niego rezygnować. Prawdopodobnie, dlatego że pojawia się wiele informacji, które mówią o szkodliwości glutenu. Z tego powodu jedzeniem bezglutenowym zaczyna interesować się wiele osób. Chętnie czytamy o korzyściach, jakie niesie za sobą rezygnacja z niego.

Jak przejść na dietę bezglutenową?

Gluten jest naturalnym białkiem występującym w zbożach takich jak: pszenica, owies, żyto, jęczmień, orkisz, kamut i pszenżyto. Jako substancja bywa przyczyną alergii i chorób związanych z jego nietolerancją takich jak celiakli. Objawiają się między innym wzdęciami brzucha, wysypka. Jeśli ktoś u siebie zauważy takie objawy, powinien sięgać po jedzenie bezglutenowe. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: ryż, kukurydza, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Do grupy jedzenia bezglutenowego zaliczamy również produkty przetworzone, których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram (wg. wytycznych FAO i WHO). Takie produkty są wtedy oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.

Jakie korzyści przyniesie rezygnacja z glutenu?

W przypadku chorych na celiakie dieta bezglutenowa jest koniecznością. Jednak ograniczenie spożywania gluten będzie miało pozytywne skutki dla każdego. Produkty zawierające glutem mają tzw. wysoki indeks glikemiczny, to znaczy, że zawierają dużo cukru, który jest szczególnie niebezpieczny dla osób z cukrzycą. A u osób zdrowych eliminując cukier z diety, ogranicza się ryzyko zachorowania na nią. Ponieważ o glutenie mówi się ostatnio coraz więcej, na półkach sklepowych pojawia się duży wybór jedzenia bezglutenowego, które ułatwia prowadzenia takiej diety. Szczególnie jeśli jesteśmy fanami chleba, makaronów czy płatków śniadaniowych. Jeśli na zakupach sięgamy po produkty nieoznaczone przekreślonym kłosem, wtedy bardzo uważnie czytajmy etykiety. Nawet w produktach takich jak wędlina czy sos pomidorowy może się on pojawić. Wybierajmy zatem dietę dobrą dla naszego zdrowia.