Dieta na wzmocnienie odporności organizmu

jak wzmocnić organizm

Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie jest bardzo trafne, zwłaszcza, gdy sezon przeziębień trwa w najlepsze. Aby nie dać się wirusom i bakteriom, należy zadbać o to, co znajdzie się na naszych talerzach. Nie każdy bowiem wie, że za odporność organizmu w dużej mierze odpowiedzialne są jelita, a właściwie to tam się ona zaczyna. Produkowane w nich komórki odpornościowe są sojusznikiem w walce z atakującymi organizm drobnoustrojami, więc warto o nie odpowiednio zadbać dostarczając cennych substancji odżywczych i witamin. Gdzie ich szukać?

Dieta, a walka z chorobami

Najwięcej komórek układu odpornościowego znajduje się w błonach śluzowych układu pokarmowego, którymi to chorobotwórcze drobnoustroje dostają się do naszego organizmu. Co należy jeść, aby wspomóc przeciwciała? Przede wszystkim składniki zawierające witaminę C, która nie tylko wzmacnia błony śluzowe, ale także ma duży wpływ na uszczelnienie naczyń krwionośnych. Witamina ta jest doskonałym sposobem na oczyszczanie organizmu z toksyn, a także sprzymierzeńcem we wchłanianiu żelaza. Gdzie jej szukać? Głównie w cytrusach, papryce, jarmużu czy też pietruszce.

Żelazo, które jest najbardziej przyswajalne przez organizm znajdziemy głównie w produktach zwierzęcych, a więc między innymi w drobiu, chudym mięsie wołowym czy podrobach. Niemniej cennym źródłem tego pierwiastka są jajka, ryby oraz rośliny strączkowe, a także zielone takie jak natka pietruszki, szpinak, papryka oraz brokuły.

Do pobudzenia naszego układu immunologicznego bardzo ważna jest również witamina A, a także witaminy pochodzące z grupy B. Pierwszą zawiera między innymi papryka. Kolejnym jej źródłem są pomidory, morele, kapusta czy brokuły. Z kolei witaminy z grupy B można znaleźć w orzechach, pestkach, nabiale, wołowinie, drobiu oraz fasoli.

Bardzo pomocne w przygotowywaniu posiłków bogatych w witaminy mogą okazać się konsultacje z doradcą żywieniowym. Kolejny krok, to ich przygotowanie. W przypadku braku czasu, umiejętności czy chęci, zawsze można skorzystać z oferty cateringu pudełkowego.

Dieta na odporność, a woda i probiotyki

Bardzo ważne jest to, aby wyrobić sobie zdrowy nawyk picia wody, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Dla osoby dorosłej zalecana dzienna dawka, to minimum 2 litry dziennie. Najlepiej sięgać po wodę mineralną z dużą zawartością cynku, magnezu oraz wapnia. Kolejna ważna kwestia, to przyjmowanie probiotyków. Żywe kultury bakterii jak te obecne w naszych jelitach można znaleźć między innymi w kefirach, jogurtach, kapuście czy też kiszonych ogórkach.

Warto również skorzystać z porad profesjonalistów z zakresu żywienia: https://fizjo-clinica.pl/uslugi/dietetyka/