Jaki chleb jest najzdrowszy?

wybor pieczywa

Zdrowy chleb – no właśnie – jaki powinien być? Co wpływa na to, że można śmiało powiedzieć, że właśnie ten rodzaj pieczywa jest dobry dla naszego organizmu. Co warto brać pod uwagę wybierając pieczywo? Podpowiadamy.

Wybór pieczywa, które znajduje się zarówno w piekarniach, jak i na półkach w marketach może przysporzyć o zawrót głowy. Pszenny, razowy, a może gryczany lub tostowy – na który postawić, aby mieć pewność, że kupujemy dobrego rodzaju pieczywo i nie dajemy się nabrać na sztuczki niektórych producentów?

Przeczytaj: https://www.world360.pl/rola-pieczywa-w-codziennej-diecie/

Wybór dobrej piekarni to połowa sukcesu

Jednym z najważniejszych czynników na naszej zakupowej drodze powinien być wybór dobrej piekarni w której będziemy mogli zarówno kupić dobrej jakości pieczywo, jak i mieć pewność, że osoby, które nam je sprzedają znają się na nim. To zdecydowanie ułatwi nam dokonanie wyboru. Fachowe doradztwo, to jeden z najważniejszych czynników, które powinniśmy brać pod uwadze wybierając dobrej klasy piekarnię. Wiadomo, każdy z nas jest inny, ma inne zapotrzebowanie, a także różne kwestie związane z tym, co możemy jeść, a co kategorycznie wykluczyć z naszej diety. Jeśli mamy tego świadomość, pozostaje wówczas udać się do dobrej piekarni i liczyć na to, że na podstawie uzyskanych informacji, osoby, które w niej pracują będą w stanie dobrać nam odpowiedni rodzaj pieczywa.

Czym się kierować przy wyborze pieczywa?

Oczywiście pierwsze skrzypce powinny odgrywać czynniki związane ze zdrowiem (np. refluks żołądkowo-przełykowy czy zespół jelita nadwrażliwego), ale nie bez znaczenia są także walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Najwięcej witamin znajdziemy w pieczywie razowym. Stanowi ono cenne źródło potasu oraz fosforu. Przy wyborze zwracajmy uwagę na rodzaj mąki – im rodzaj opatrzony większą liczbą, tym lepiej dla nas i dla naszego organizmu. Trzeba też wiedzieć, że nie każde ciemne pieczywo jest zdrowe i nie każde można nazwać razowym. Czytajmy więc dokładnie etykiety i patrzmy czy w jego składzie nie ma karmelu. O zdrowym chlebie można mówić wówczas, gdy znajdziemy natomiast na nich takie składniki jak: mąka, zakwas, sól oraz woda. Razowe pieczywo swoje waży, a poza tym nie może absolutnie kruszyć się ani łamać w rękach. Jeśli weźmiemy te czynniki pod uwagę, to jest duża szansa na to, że wybierzemy w gąszczu propozycji rynkowych chleb, który sprosta zarówno naszym oczekiwaniom jakościowym, jak i smakowym.