Oliwa z oliwek podlega klasyfikacji uregulowanej przez prawo europejskie. Wyróżnić możemy jej kilka rodzajów – trzy z pierwszego tłoczenia oraz dwa podlegające obróbce chemicznej. Czym charakteryzują się poszczególne typy i na który warto postawić w swojej kuchni? Podpowiadamy.
Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?
Bez wątpienia najlepszą oliwą z oliwek jest tłoczona na zimno oliwa extra virgin. Do jej produkcji używane są najwyższej jakości oliwki oraz podlega ona naturalnemu procesowi tworzenia. Przykładem tego typu produktu jest oliwa Aristeon. Ta wysokiej jakości oliwa z oliwek jest obowiązkowym produktem, który powinien znaleźć się w kuchni każdego fana diety śródziemnomorskiej. Zapewni ona niezapomniane wrażenia smakowe.
Oliwa z oliwek – jakie wyróżniamy jej rodzaje?
Nie każdy wie, że klasyfikacja oliwy z oliwek uregulowana jest przez prawo europejskie. Na tej podstawie możemy wyróżnić pięć jej rodzajów. Najwyższej jakości oliwą jest oliwa extra virgin. Powstaje one ze świeżo tłoczonych, wysokiej jakości oliwek o najniższym poziomie kwasowości. Nie jest ona poddawana obróbce chemicznej. Tuż po zerwaniu oliwki poddawane są obróbce mechanicznej. Jest ona rozgniatana w specjalnej prasce.
Oliwa virgin uzyskiwana jest w takim sam sposób jak typ extra virgin, jednak w jej produkcji wykorzystywane są owoce o niższej jakości. Posiada ona nieco wyższy poziom kwasowości. Innym rodzajem oliwy z pierwszego tłoczenia jest oliwa lampante. Należy zdawać sobie sprawę, że nie jest to rodzaj oliwy przeznaczony do spożycia. Posiada duży poziom kwasowości i najczęściej wykorzystywana jest ona do celów technologicznych.
Wśród oliw wytwarzanych chemicznie wyróżnić możemy dwa rodzaje. Pierwszym z nich jest oliwa z oliwek. Jest to połączenie rafinowanej oliwy lampante z oliwą virgin. Nie posiada ona smaku, zapachu oraz koloru, a jej właściwości zdrowotne są niskie. Ostatnim rodzajem jest oliwa z wytłoków oliwnych. Produkowana jest z resztek po wytłaczaniu oliwek. Różne rodzaje oliw znaleźć można wyszukując w Google frazę sklep internet`owy z żywnością bezglutenową.