Jaki sprzęt niezbędny w lokalu gastronomicznym?

pexels pixabay 260922

Branża gastronomiczna rozwija się w niebotycznym tempie. Nowe technologie zdecydowanie ułatwiają pracę, przez co pracownik może skupić się na szybszym i bardziej efektywnym wydawaniu potraw. Każdy taki lokal szuka jak najlepszego sprzętu, który nie będzie kosztował majątku. Na jaki warto postawić w przypadku prowadzenia punktu gastronomicznego? Sprawdzamy.

Dostosowanie wyposażenia do potrzeb

Wybierając poszczególne elementy wyposażenia gastronomii warto zwrócić uwagę na ich dopasowanie do rodzaju lokalu, jaki się urządza. Każda restauracja będzie wymagała innych komponentów. Wybierając dany sprzęt, warto zdecydować się na modele łatwe w utrzymywaniu czystości.

Według opinii osób prowadzących takiego typu firm, najlepiej sprawdzają się elementy wykonane ze stali nierdzewnej. Uznawana jest za najbardziej wytrzymały materiał. Bardzo często tworzy się z niej szafy chłodnicze gastronomiczne.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny będzie różnił się w zależności od typu restauracji. Mimo wszystko na większość lokali składa się: kuchnia główna oraz zaplecze kuchenne, wnętrza socjalne i porządkowe, a także sala konsumpcyjna i zaplecze techniczne.

Dobre wyposażenie wszystkich wskazanych pomieszczeń jest niezwykle istotne. Wpłynie to na skuteczną i dokładną pracę, a także zadowolenie klientów. Jest to podstawa do prowadzenia dobrze rokującej restauracji.

Jak wyposażyć kuchnię gastronomiczną?

W przypadku wyboru odpowiedniego sprzętu, warto jest zainwestować w produkty zaufanych producentów. Daje to gwarancję wysokiej jakości oraz profesjonalnego serwisu, w przypadku ewentualnych awarii. Istotnym elementem są urządzenia chłodnicze oraz grzewcze. Produkty, jak i półprodukty muszą być odpowiednio przechowywane, aby utrzymywać świeżość. Jeśli przestrzeń na to pozwala, dobrze jest wydzielić pomieszczenia chłodnicze. Jeżeli nie ma takiej możliwości, równie dobrze sprawdzą się podblatowe lodówki czy zamrażarki.

Wybierając meble do gastronomii trzeba trzymać się rygorów sanitarnych, które określają wymogi urządzania takich pomieszczeń. Blaty powinny być łatwe do utrzymania w czystości. Dobrym wyborem będą meble ze stali nierdzewnej. Są one także niezwykle trwałe.

W każdej kuchni gastronomicznej przydadzą się takie urządzenia, jak blendery, miksery ręczne, maszynki do mielenia mięsa czy krajalnice do wędlin i serów. Pozostałe elementy należy dobierać zgodnie z rodzajem serwowanych dań. W przypadku cukiernii dobrze sprawdzą się specjalne patery do podawania deserów, a do produkcji pierogów przyda się wałkownica do ciasta.