Białka to główny składnik każdego organizmu żywego – także ludzkiego. Nie bez powodu ich inna nazwa, proteiny, pochodzi od greckiego słowa protos, oznaczającego „pierwszy, najważniejszy”. Potrzebujesz ich do życia i musisz ich sobie dostarczać z pożywieniem, aby zachować dobre zdrowie. Odgrywają również istotną rolę w… procesie odchudzania. Dowiedz się więcej, o tym, jakie są najlepsze źródła białka w pożywieniu i jak je wybierać.
Jaką rolę odgrywają białka w organizmie?
Białka pełnią fundamentalną funkcję dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To one:
-
są podstawowym składnikiem limfy, krwi oraz mleka,
-
są kluczowym elementem ciał odpornościowych, płynów ustrojowych oraz enzymów, które umożliwiają zachodzenie przemian biochemicznych,
-
stanowią nośnik dla niektórych witamin oraz składników mineralnych,
-
są podstawowym materiałem budulcowym komórek oraz tkanek – warunkują ich regeneracją oraz rozwój organizmu,
-
stanowią kluczowy nośnik energii – 1 g białka dostarcza ciału 4 kcal.
W ostatnich latach dużo mówi się również o tym, że zwiększenie spożycia białka może sprzyjać utracie nadprogramowych kilogramów. Badania potwierdzają, że to prawda, z uwagi na to, że nadpodaż białka wywołuje stan ketozy, co sprzyja przyspieszeniu spalania tkanki tłuszczowej oraz ograniczeniu łaknienia. Należy jednak pamiętać o tym, że diety wysokobiałkowe mogą nieść za sobą także duże ryzyko dla organizmu. Dlatego eksperci zalecają umiarkowane zwiększenie źródeł białka w diecie przy jednoczesnym dobrym zbilansowaniu węglowodanów oraz tłuszczów. Wniosek? Dobieranie źródeł białka w pożywieniu oraz proporcji między poszczególnymi makroskładnikami powinno się odbywać pod okiem dietetyka.
Jakie są najlepsze źródła białka w pożywieniu?
Przede wszystkim warto sięgać po naturalne źródła białka w diecie. Można je znaleźć zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. – Najlepiej jest korzystać z obu tych źródeł. Powód jest prosty: zdrowa dieta musi być przede wszystkim różnorodna. Dlatego również osoby o wyższym zapotrzebowaniu na białko, np. bardzo aktywne fizycznie, powinny zadbać o to, aby sięgać zarówno po proteiny zawarte w mięsie, jak i w źródłach roślinnych – można przeczytać na blogu Centrum Respo – https://centrumrespo.pl/dieta/najlepsze-zrodla-bialka-w-pozywieniu/.
A gdzie go szukać? Dobrymi, naturalnymi źródłami białka są:
-
chude mięso,
-
ryby – zarówno chude, jak i tłuste,
-
jaja – najlepiej sięgać po te ekologiczne,
-
produkty mleczne – w szczególności sery podpuszczkowe oraz twarogi,
-
warzywa strączkowe – np. takie jak soczewica, fasola, groszek czy soja. Uwaga! Warto pamiętać o ich namoczeniu i przepłukaniu przed obróbką.
Za naturalne źródło białka można też uznać zboża – warto je jednak umiejętnie połączyć z innymi produktami, po to, aby zwiększyć biodostępność protein.
Chcesz zadbać o to, aby dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość białka oraz innych składników pokarmowych? Pamiętaj, że liczy się również dobry bilans pomiędzy proteinami, węglowodanami a tłuszczami oraz dopasowanie wielkości porcji do zapotrzebowania kalorycznego. Dlatego, jeżeli chcesz zdrowo schudnąć lub po prostu dobrze się odżywiać, skonsultuj się z dobrym dietetykiem. Wspólnie ze specjalistą stworzysz program odżywiania dopasowany do Twoich indywidualnych potrzeb.