Wino często wydaje się alkoholem dla snobów. Wielu ludzi rezygnuje z jego spożywania z powodu tego, że nie znają się na nim. To duży błąd, bo z podstawowymi informacjami, które pozwalają cieszyć się już tym trunkiem, można zapoznać się w kilka minut.
Rocznik wina – jakie ma znaczenie?
“Im starsze, tym lepsze” jest powiedzeniem, które jest nie do końca prawdziwe. Wino ze starszych roczników jest zazwyczaj smaczniejsze, ale nie na skutek przedłużonego procesu dojrzewania.
Data odnosi się do roku, w którym winogrona są zbierane, aby stworzyć konkretną butelkę wina. Im lepsze były wtedy warunki ich prawy, tym wyższa jakość powstałego rocznika. Te z kolei mogą mieć różne profile smakowe i aromaty – w zależności od tego ile np. było:
- słońca;
- deszczu;
- stopni Celsjusza.
Decydująca jest nawet sama gleba, której składniki przedostają się do owoców. W jednym roku może ona być wyśmienita, a w następnym już gorszej jakości, ze względu na występującą suszę.
Co więcej, niektóre wina starzeją się lepiej niż inne, co oznacza, że poszczególne roczniki nadają się bardziej do przechowywania i kolekcjonowania, a inne do natychmiastowego spożycia.
Wiedza odnośnie do roczników wina pomaga zrozumieć ich cenę, ale również sprawia, że zainteresowany może podejmować świadome decyzje dotyczące zakupów – to gwarancja cieszenia się butelką w jej szczytowym profilu smakowym.
Jak wybrać dobre wino?
Wybór dobrego wina potrafi być zajęciem… czasochłonnym. Kupujący powinien zwrócić uwagę na czynniki takie jak:
- smak;
- budżet;
- okazja.
Znajomość profili smakowych każdego rodzaju wina pomaga w zawężaniu wyboru – podobnie wiedza o tym, jaką kwotę można przeznaczyć na kupno butelki oraz to, z jakiej okazji zostanie ona wypita. Inny trunek będzie świetnym dodatkiem do posiłku, jakim jest ryba, podczas niezobowiązującego spotkania, a jeszcze inny dobrym zwieńczeniem romantycznej kolacji we dwojga.
Rodzaj wina – wytrawne, słodkie, półsłodkie, czerwone i białe
Czerwone wina, takie jak Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Merlot, są jednymi z najbardziej popularnych odmian. Wina białe obejmują Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling. Wina musujące to Szampan i Prosecco.
Wina różowe, których kolor waha się od jasnego różu do głębokiej czerwieni, są produkowane z mieszanki zarówno czerwonych, jak i białych winogron. Warianty deserowe mają wyższą zawartość cukru niż inne rodzaje wina i są często podawane po posiłkach.
Aby dowiedzieć się, które są najsmaczniejsze, trzeba wypróbować ich wszystkich – żaden opis nie będzie równać się z osobistymi doznaniami. Dlatego warto poszukać dobrego sklepu z winami. Polecamy szczególnie sklep z winem online – tam łatwo i szybko zamówisz interesujące Cię wina.