Maszyny i urządzenia dla przemysłu spożywczego – zestawienie

maszyny i urzadzenia dla przemyslu spozywczego zestawienie

Coraz powszechniejsza staje się automatyzacja procesów w przemyśle spożywczym. Jakie maszyny i urządzenia stosowane są najczęściej? Gdzie przedsiębiorcy mogą się udać w celu zakupu sprzętu technologicznego lub sprzedaży maszyn przemysłowych?

Przemysł spożywczy musi wyżywić miliardy ludzi na całym świecie. Przetwórstwo wiąże się z ogromnym nakładem pracy. Na szczęście są dostępne maszyny i urządzenia, które tę pracę ułatwiają ludziom. Automatyzacja i robotyzacja w tej gałęzi przemysłu jest coraz powszechniejsza. Być może niedługo maszyny całkowicie zastąpią ludzi w tym procesie. Jest to konieczne z uwagi na stale rosnącą populację naszej planety. Poniżej krótki przegląd maszyn stosowanych w branży spożywczej.

Krajalnice do warzyw

Krajalnice to urządzenia dedykowane typowo dla branży spożywczej i przetwórczej. Działają na zasadzie porcjowania produktów – najczęściej stosuje się do krojenia warzyw i owoców –  w paski, plasterki lun kostkę. Z podajnika produkty są przesuwane na zespół tnący za pomocą wirnika. Innym rodzajem krajalnicy jest szatkownica krojąca w paski – np. do przygotowywania warzyw na surówki. Można ich używać do warzyw surowych i gotowanych.

Wirówki koszowe

Wirówki to maszyny przemysłowe wykorzystywane do oddzielania ciał stałych od cieszy. Głównym elementem takiej wirówki jest kosz (okrągły bęben), wykonany ze stali nierdzewnej lub stopów metali. Wirówki filtracyjne są wyposażone w dziurkowany bęben, a pozostałe posiadają bęben bez otworów, w którym ma miejsce proces osiadania cięższych cząstek na dnie (tzw. sedymentacja).

Dozowniki

Dozowniki w przemyśle spożywczym służą do odpowiedniego dozowania produktu. Dozowanie jest uzależnione od masy, objętości lub czasu trwania procesu. Ważny jest sam materiał – jego stan skupienia, konsystencja oraz lepkość.

Mieszalniki uniwersalne

Mieszalniki uniwersalne znajdują zastosowanie w gastronomii oraz przetwórstwie mięsnym. Można ich używać do produkcji sosów, dressingów, majonezu, ketchupu, kremów oraz zup. Dzięki nim można bardzo dokładnie i wydajnie mieszać składniki oraz otrzymywać finalny produkt wysokiej jakości. Można ich używać również jako masownic do mięsa. Wyposażenie w pompę próżniową daje możliwość usunięcia powietrza z kotła, więc proces mieszania zachodzi bez utleniania składników i dlatego dłużej pozostają świeże.

Przedsiębiorcy zainteresowani zakupem maszyn przemysłowych używanych oraz zakupem sprzętu technicznego dla branży spożywczej powinni odwiedzić serwis Foeth: https://www.foeth.com/pl.


Artykuł sponsorowany