Słonecznik łuskany – czy jest zdrowy?

cenne właściwości

Pestki słonecznika są zapewne znane każdemu. Można je spotkać w marketach, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet niewielkich sklepikach osiedlowych. Czy jednak wszyscy zdajemy sobie sprawę z cennych właściwości, jakie są zamknięte w słoneczniku łuskanym? Czy wiemy, w jaki sposób można je wykorzystać, pomijając oczywiście konsumpcję bezpośrednią?

Jakie właściwości posiada słonecznik łuskany?

Pestki słonecznika to nieocenione źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Stanowią bowiem ważne źródło witaminy E oraz witamin z grupy B, które nie tylko pozytywnie wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego, ale również wykazują się działaniem przeciwutleniającym. Udowodniono, że regularne spożywanie słonecznika łuskanego wywiera dobroczynny wpływ na wzrost płodności, a także skutecznie zatrzymuje procesy starzenia, na długo zachowując młody i promienny wygląd skóry. Co ważne, jest w sposób szczególny polecany smakoszom kawy, gdyż zawiera znaczne ilości magnezu, które są wypłukiwane przez ten pobudzający napój. Jako, że magnez pozytywnie wpływa na zdolność zapamiętywania i koncentracji, stanowi doskonałą przekąskę podczas wzmożonej pracy umysłowej, np. przed egzaminami. Przeciwdziała również migrenom oraz skurczom mięśni.

Jednak słonecznik łuskany zawiera w sobie nie tylko magnez. Posiada także znaczne ilości wapnia – tak cennego minerału wspomagającego procesy budowy kości. Po te smaczne pestki powinny sięgać również osoby dotknięte anemią – głównie przez duże ilości żelaza, a także borykające się z podwyższonym ciśnieniem.

Jako, że słonecznik łuskany należy do grupy roślin oleistych, w jego składzie znaleźć można duże ilości kwasów Omega –3 i Omega-6, które stanowią istotny budulec błon komórkowych, a także uczestniczą we wszystkich narządach organizmu. Pestki słonecznika obfitują w duże ilości fitosteroli, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu, a przez to chronią przed miażdżycą i niektórymi zmianami nowotworowymi.

Zastosowanie słonecznika łuskanego

Ziarna słonecznika mają najwięcej cennych właściwości, jeśli są spożywane w postaci nieprzetworzonej. Mogą być używane do sałatek, jogurtu, muesli czy wypieków. Doskonale smakuje świeże pieczywo ze słonecznikiem, a także ciasteczka, a nawet chałwa! Niewiele osób wie, że z ziaren słonecznika łuskanego można przyrządzić tę smaczną przekąskę.

Czy powoduje alergie?

Czy słonecznik łuskany może być źródłem alergii? Z takimi wątpliwościami mierzy się wiele osób podatnych na wszelkiego rodzaju uczulenia. Czy są one słuszne? Jak się okazuje, niekoniecznie, ponieważ słonecznik rzadko powoduje alergie i jego spożywanie na ogół jest bezpieczne.