Z jakich elementów składają się gastronomiczne ciągi wydawcze?

gastronomia

Jednym z najważniejszych elementów wpływających na zadowolenie klientów korzystających z usług lokali gastronomicznych jest szybkość obsługi. Rozwiązaniem, które może pozytywnie wpłynąć na skrócenie czasu oczekiwania na dania są natomiast nowoczesne linie wydawcze, na których skupiamy się w tym artykule, omawiając: czym one w ogóle są, z jakich elementów się składają i jakie są ich najważniejsze zalety.

Czym są gastronomiczne ciągi wydawcze?

Mianem ciągów wydawczych określa się odpowiednio dobrane i dostosowane do danych potrzeb gastronomicznych stanowiska, a także urządzenia, które mają na celu usprawnienie i przyspieszenie wydawania posiłków. Zazwyczaj ciągi wydawcze zbudowane są z elementów wykonywanych ze stali nierdzewnej, która nie tylko wpływa na estetyczny wygląd tego rozwiązania, ale także ułatwia utrzymanie go w należytej czystości.

W jaki sposób zbudowane są linie wydawcze stosowane w gastronomii?

Budowa linii wydawczych stosowanych w gastronomii uzależniona jest od rodzaju potraw, które mają być za ich pomocą serwowane. Mogą się one składać wobec tego z:

  • modułów neutralnych, które są elementami pozbawionymi jakichkolwiek urządzeń i mogą być wykorzystywane jako między innymi stojaki na sztućce czy też stanowiska kasowe,
  • moduły grzewcze, które zapewniają zachowanie odpowiedniej temperatury potraw i dzielą się na przykład moduły bemarowe, z płytą grzewczą lub podajnikiem talerzy,
  • moduły chłodzące, pozwalające na eksponowanie potraw, które wymagają przechowywania w niskich temperaturach, wyróżnić wśród nich można takie urządzenia jak: witryny chłodnicze, lady sałatkowe i kanapkowe, płyty chłodzące.

Wszystkie te elementy mogą być ze sobą łączone w dowolnych konfiguracjach, co umożliwia ich pełne dostosowanie do potrzeb występujących w danym lokalu.

Gdzie znajdują zastosowanie ciągi wydawcze i jakie są ich zalety?

Ciągi wydawcze, których elementy oferowane są przez firmy takie jak Komat — wyposażenie gastronomii, znajdują zastosowanie przede wszystkim w hotelach, stołówkach szkolnych i pracowniczych, a także restauracjach oferujących sprzedaż jedzenia na wagę. Do ich największych zalet zalicza się natomiast możliwość sprawnego serwowania dań wraz z zachowaniem ich odpowiedniej jakości i świeżości. Dodatkowo linie wydawcze pozytywnie wpływają również na ekspozycje potraw, a to natomiast zwiększa ich sprzedaż. Rosnąca popularność ciągów wydawczych wynika z kolei z niemal nieograniczonych możliwości ich personalizowania i dostosowania pod względem elementów z jakich się one składają.